Siirry pääsisältöön

Android vai iOS? Plussat ja miinukset!

Tämä ikuisuus kysymys, Android pohjainen vai Applen iOS pohjainen laite? Varmasti kumpaankin leiriin riittää monia kannattajia ja toisaalta molemmissa on hyviä ja huonoja puolia. Googleen kun laittaa Android vs iOS tai Apple vai Android, niin varmasti ei luettava lopu kesken ja saa vastaan vaikka mitä perusteita ja kommentteja. Osa kommenteista perustuu niin sanottuun faktaan ja osa sitten vaan kirjoittajan omaa mielipidettä.

Pyritäänkin tässä postauksessa vähän listaamaan juuri näitä faktoja, eli pidetään omat mielipiteet nyt poissa, josko tekstiä voi edes niin kirjoittaa, mutta yritetään. Eli verkkokaupastamme löytyy laaja valikoima erilaisia Applen iPad sekä Android tabletteja. Otetaan vertailuun mukaan muutamia tärkeitä pointteja, eli hinta, sovellusvalikoima, akunkesto, päivitykset, kustomointi, yhdistettävyys, pilvipalvelut, sekä turvallisuus/suojaukset.

Hinta

Hinta lienee edelleen yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun valitaan uuden tabletin, puhelimen tai jonkin muun laitteen ostamista. Applet ovat hinnakkaita, eikä yleensä käytetty malli tee tähän niin hirveää muutosta. Applen käytettyjenkin mallien hinnat ovat korkealla ja siinä missä Retina näyttöisestä iPad Air mallista, josta löytyy SIM korttipaikka, saa maksaa noin 250€, niin vastaavan 10" tuumaisella näytöllä olevan saa Android leiristä noin 150€ hintaan. Joten hinnassa voittaja on selkeästi Android.


Sovellusvalikoima

Nykyään tabletissa tai puhelimessa ei se itse "rauta" ole niin tärkeää, koska kaikissa malleissa on nykyään riittävä määrä muistia, tehokkaat prosessorit ja hyvät näytöt, että todellista eroa näissä on hankala huomata. Siksi katse kiinnittyykin enemmän palveluihin ja niiden tarjontaan. Applen sovelluskaupassa (App Store) on tällä hetkellä noin 2 miljoonaa ja vastaavasti Googlen Play kaupassa hieman enemmän, noin 2,2 miljoonaa.

Tästä valikoimasta varmasti riittää jokaiselle jotakin. Applen kaupassa valikoima on kuitenkin vähän laadukkaampi, koska Apple on paljon tarkempi sovelluskehittäjien suhteen ja mukaan mahtuu paljon vähemmän niitä huonolaatuisia sovelluksia, kuin vastaavasti Googlen kaupassa. Tämän takia tästä meneekin sitten pisteet Apple iOS käyttöjärjestelmän suuntaan. Voittaja siis Apple.


Akun kesto

Akun kestosta on tullut nykypäivänä yksi suurimmista syistä, joka vaikuttaa puhelimen tai tabletin ostoon. Laitteet ovat tehokkaita, niissä on kirkkaat näytöt ja taustalla pyörii monia sovelluksia, jotka päivittävät sisältöä puhelimeen muutaman minuutin välein. Tämä kaikki syö akkua ja usein akku kestääkin korkeintaan sen yhden työpäivän.

Järjestelmistä Applen iOS on paremmin optimoitu, eli se on sulava ja ei kuluta niin paljon akkua, kuin Googlen Android. Android malleissa on puolestaan melkein kaikissa suurempi akku kuin Applen laitteissa ja tätä kautta ero tasoittuu ja tulee pidemmän päälle Android laitteiden hyödyksi. Androidit tukevat yleensä kaikki myös nopeaa pikalatausta, jolla puhelimeen saa 30 minuutin latauksella virtaa koko päivän ajaksi. Tämän takia tässä kategoriassa voittajaksi valikoituukin Android. Voittaja siis Android.


Päivitykset

Apple ja Google julkaisevat uusia versioita käyttöjärjestelmistään lähestulkoon vuosittain ja pienempiä korjauksia ja päivityksiä tulee useamman kerran vuodessa. Päivityksissä Apple on kärjessä, koska se pyrkii ajamaan uusimmat päivitykset kaikille malleille ja Applen iOS päivitys löytääkin tiensä usein kaikkiin puhelimiin, kerralla.

Android puolestaan ei saa jaettua kaikkia päivityksiä puhelimiin, koska puhelimien ja tablettien kirjo on todella laaja. Usein uusimmat Android päivitykset julkaistaan vain esimerkiksi Samsungin huippumalleille ja muut mallit saavat odottaa esimerkiksi uutta Android 9.0 Pie käyttöjärjestelmää pahimamassa tapauksessa useita vuosia. Tässä kategoriassa meillä onkin suhteellisen selkeä voittaja. Voittaja siis Apple.


Kustomointi

Lyhykäisyydessään kustomoinnilla viitataan siis siihen, miten hyvin puhelinta tai tablettia pystyy muokkaamaan omien mieltymystensä mukaisesti. Applen iOS käyttöjärjestelmä on hyvin rajoitettu ja siinä muokkauksia pääsee tekemään todella vähän. Android on puolestaan tähän poikkeus, sillä se perustuu avoimeen lähdekoodiin ja kuka tahansa voi tehdä haluamiansa muokkauksia ja muutoksia käyttöjärjestelmään. Värejä, kuvia, ääniä jne. pääsee muokkaamaan melko vapaasti ja puhelimesta tai tabletista on helppo tehdä omannäköisensä laite. Tosin sitten kuitenkin herää kysymys, ovatko kaikki Androidin mahdollistamat muokkaukset todella tarpeellisia normaalille käyttäjälle? Yhtä kaikki, tässä kategoriassa voittajaksi suoriutuu Android. Voittaja siis Android.


Yhdistettävyys

Yhdistettävyys pitää sisällään sen, miten hyvin puhelimeen tai tablettiin voi yhdistää muita laitteita, kuten kuulokkeita, ulkoisia muisteja tai sen, miten hyvin esimerkiksi tabletti tai puhelin liittyy ulkoiseen näyttöön, kuten televisioon. Uusissa Applen puhelimissa on pelkkä Applen lightning liitin, joka karsii liitettävyyttä aika paljon. Androidit ovat siirtyneet kattavaan C USB liittimen aikaan, joka mahdollistaa lähestulkoon laitteen kuin laitteen liittämisen puhelimeen tai tablettiin. C USB:n kautta kulkee kuva, ääni, lataus jne. Yhdistettävyydessä Android on himpun verran parempi. Voittaja on siis Android.Pilvipalvelut

Molemmat Apple ja Google tarjoavat käyttäjilleen Google Drive tai Apple iCloud pilvipalveluita, jotka voi yhdistää puhelimeen tai tablettiin. Kuvat, videot ja yhteystiedot tallentuvat automaattisesti pilveen, jonka avulla kuvia ja videoita voi tarkastella esimerkiksi tietokoneelta, kirjautumalla omille sivuilleen omassa palvelussa.

Applen iCloud tarjoaa 5GB ilmaista tallennustilaa kuville ja videoille, mutta voit ostaa lisätilaa jopa 2 TB:hen asti, joten tilaa varmasti riittää. Google puolestaan tarjoaa rajattomasti tilaa valokuville ja videoille Full HD tarkkuudella. Tämä rajattoman tallennustilan mahdollisuus on totta kai sellainen, jota emme voi ohittaa ja tämän vuoksi tässä kategoriassa voittajasta ei liene epäselvyyttä. Voittaja on siis Android


Turvallisuus

Turvallisuus on myös yksi keskeisimmistä käsitteistä, joka liittyy tabletin tai puhelimen hankintaan ja omistamiseen. Puhelimella maksetaan laskuja, käydään verkkopankissa, siirretään rajaa ja käsitellään arkaluonteisia asiakirjoja. Puhelimilla ja tableteilla voi myös maksaa lähimaksun avulla ja niihin on usein liitetty jokin luottokortti vastaamaan maksuista.

Applen iOS käyttöjärjestelmää voidaankin pitää turvallisempana vaihtoehtona, kuin Googlen vastaavaa. Ensinnäkin Applen ID tunnuksen avulla jos puhelin joutuu varastetuksi, sen voi lukita ja näin ollen puhelimen nollauskaan ei poista lukitusta, eikä puhelinta pysty käyttämään. Applen kasvojen tunnistus ja sormenjälkitunnistin toimvait myös aavistuksen nopeammin ja paremmin kuin Googlen vastaavat. Voittaja on siis Apple.


Lopputulos

Tarkastelussa oli siis mukana kahdeksan eri kategoriaa, joista Apple voitti kolme ja Android viisi. Voittaja tässä vertailussa siis olisi Android. On kuitenkin syytä muistaa, että vertailuja voi tehdä monella eri tavalla ja eri kategorioita valitsemalla on helppo ikään kuin "ohjata" tulosta haluamaansa suuntaan. Vaikka Apple tässä jäikin nyt toiseksi, helppokäyttöisyydelle, turvallisuudelle ja iOS käyttöjärjestelmän toimivuudelle on syytä antaa huomattavasti enemmän painoarvoa, jolloin tulos tasoittuu. Nämä ovat kuitenkin sellaisia asioita jotka todennäköisesti vaikuttavat normaalin käyttäjän elämään enemmän, kuin esimerkiksi pilvipalvelut tai puhelimen/tabletin kustomointi.

Meiltä löytyy sekä Applen puhelimet, Applen iPad tableit ja tietokoneet, että myöskin Android puhelimet!

- Halpis.fi

  Korkeiden hintojen kampittaja

Kommentit

Suosittuja tekstejä

Missä iPhonessa on paras hinta-laatusuhde?

Meille tulee usein kysymyksiä siitä, mitä Applen iPhone puhelinta suosittelemme ja missä on paras hinta-laatusuhde, joten päätimme tehdä siitä tämän pienen postauksen. Valintamme tähän on ehdottomasti Applen iPhone 7 malli ja ja käydäänkin tässä vähän perustaluja sille, miksi valitsemme tämän iPhone 7 mallin. Applen iPhone 7 julkaistiin siis vuonna 2016 ja siinä oli muutama isompi muutos aikaisempaan Applen iPhone 6S malliin. Ensimmäinen oli se, että kotipainike muuttui tyystin. iPhone 7 mallista alkaen painike ei ole enää fyysinen, vaan se toimii puhtaasti kosketusnäytön tapaan, eli se luo erillisen painalluksen tunteen värinämoottorilla, joka on sijoitettu näppäimen alle. Toinen muutos oli totta kai 3.5mm kuulokeliitännän puuttuminen ja IP67 luokitus , eli iPhone 7 kestää (tai ainakin Applen mukaan sen pitäisi kestää) paremmin vettä ja kosteutta, kuin edeltäjänsä. Parannuksena iPhone 6S malliin on luonnollisesti nopeampi suoritin ja parempi kamera, sillä iPhone 7 malli on

Android ja Applen puhelimien nollaus ja viankorjaus

Puhelimien ohjelmisto virheet ja viat Puhelimet ovat menneet kovaa vauhtia eteenpäin ja kun tekniikka kehittyy, myös sitä myöten erilaiset virheet ja ongelmat yleistyvät entisestään. Ennen vanhaan ei Nokia 3310 malliin ihan hirveästi vikoja tullut. Itse kyseistä Nokian legendaarista mallia käyttäneenä en ainakaan muista yhtään. Jos vikoja sattui tulemaan, niin siitähän selvisi aina ottamalla akun pois ja puhelin oli kuin uusi! Nykyisissä malleissa kun akkuakaan ei aina saa pois, voi ongelman kanssa painiminen olla haastavaa. Listaamme nyt tähän Android puhelimien ja Apple laitteiden yleisimpiä ohjelmisto ongelmien helppoja ratkaisuja.  Android älypuhelin Jos puhelin ei käynnisty, jumittuu alkuun, tai jotkin sovellukset eivät toimi, voi kyseessä olla ohjelmistovirhe ja puhelin tulisi nollata seuraavien ohjeiden mukaan: 1. Aseta puhelin lataukseen vähintään 30 minuutin ajaksi, jotta akussa on varmasti virtaa. 2. Jos puhelin on käynnissä, sammuta se. 3. Paina Android puhe

Apple ID tunnuksen poistaminen, kun puhelin ei ole enää hallussasi

Apple ID on monelle varmasti tuttu asia, mutta kaikki eivät tule ajatelleeksi sitä, kuinka Apple ID ei poistu puhelimesta pelkällä nollaamisella. Tämän takia onkin tärkeää, että jos myyt, vaihdat tai muuten vaan et enää käytä nykyistä iPhoneasi, siitä on poistettava Apple ID tunnus. Jos tunnusta ei poisteta se tarkoittaa sitä, että muut eivät voi puhelinta koskaan enää käyttää. Apple ID on siis niin tarkka, eikä se poistu, vaikka puhelimen nollaisia ja iOS käyttöjärjestelmän asentaisi uudelleen. Apple ID on ja pysyy, kunnes puhelimen edellinen omistaja sen omasta tahdostaan poistaa. Android malleissa Googlen tunnukset ovat siinä mielessä "helpommat" että ne poistuvat, kun puhelimen nollaa. Mutta kuten sanottua, Apple ID tunnus ei. Toisaalta tämä onkin hyvä, koska puhelimen varastaminen, tietojen väärinkäyttö ja muut rötökset Applen laitteilla ovat todella hankalia, ellei jopa mahdottomia. Käydäänkin tähän lyhyet ohjeet siitä, miten saat Apple ID tunnuksen poistettua ilman

Käytetty Applen Macbook Air tietokoneet halvalla netistä

Käytettyjä Applen MacBook tietkoneita edullisesti Halpis.fi verkkokaupasta - klikkaa ja tutustu heti!  Käytetty Applen MacBook tietokone on hyvä vaihtoehto uudelle. Moni varmasti haaveilee uudesta Applen MacBook tietokoneesta, mutta samalla tuskailee sen korkean hinnan kanssa. Uudet MacBook tietokoneet maksavat mallista riippuen jopa yli 3000€ ja halvimmasta mallistakin joutuu maksamaan melkein 1000€ .  Mistä sitten saa sen edullisen käytetyn MacBook Air tai MacBook Pro tietokoneen? - Halpis.fi ! Moni voikin miettiä, että mistä saa edullisen Applen MacBook Air 13 tietokoneen? Uusia ei taida saada halvalla mistään, mutta käytettyjä Applen MacBook tietokoneita kyllä löytyy! Oletko siis valmis joustamaan siinä, että hankkisit kenties vähän käytetyn tietokoneen, 12kk takuulla totta kai! Jos olet, niin lue tämä blogiteksti loppuun ja jos et ole, lue silti sillä saatat muuttaa mielesi! Miksi ostaa käytetty Apple MacBook läppäri? Tarkastellaan tarkemmin vaikka valikoimass

Parhaat sovellukset ja ohjelmat Android puhelimelle

Googlen sovelluskaupassa tai yleisemmin tunnetussa Google Play kaupassa on yli 3,5 miljoonaa erilaista sovellusta ja ohjelmaa, voikin olla vaikea valita mitä ohjelmia ja sovelluksia sieltä kannattaisi ladata ja mitkä ovat juuri ne parhaat. Listaammekin tähän mielestämme parhaimmat ja hyödyllisimmät Google Play kaupasta löytyvät sovellukset. Google osaakin vallan mainiosti suositella hyviä sovelluksia ja nämä suositukset kannattaakin ehdottomasti ottaa tosissaan! _____________________ 1) WhatsApp Messenger Tämä ei varmaan perusteluja tarvita, kaikki kenellä on jonkin sortin älypuhelin, kannattaa tämä omaan Android laitteeseen ehdottomasti ladata ja opetella käyttämään, paras pikaviestipalvelu markkinoilla! 2) Instagram , Facebook ja Snapchat Sosiaalisen median palvelut kannattaa ladata, jos näitä käyttää. Jos et kuitenkaan omaa esimerkiksi Instagram tunnuksia, niin sitä ei luonnollisestikaan kannata puhelimeen ladata. 3) Ilta-Sanomat ja Iltalehti Kenties yleis