Siirry pääsisältöön

Puhelin, tabletti ja tietokone INFO

Puhelimet, tietokoneet ja tabletit sisältävät usein melko hankalaakin tekniikkaa, joita normaalin kuluttajan on ehkä hankala välillä ymmärtää. Haluammekin koota nyt kaikki mielestämme tärkeimmät asiat ja tiedot tähän sivulle, josta voit kätevästi tarkistaa mitä mikin tarkoittaa.
Full HD – Tarkoittaa näytön resoluutiota, joka on tässä tapauksessa 1920 x 1080 pikseliä. Mitä suurempaan resoluutioon näyttö pystyy, sitä tarkempaa kuvaa se toistaa. On olemassa myös 2K ja 4K näyttöjä, 2K näytössä kuva on tuplasti Full HD näyttöä tarkempi ja 4K näytössä kuva on neljä kertaa Full HD näyttöä tarkempi.
Retina - Applen lanseeraama tuotemerkki näytölle, jossa pikselitiheys on niin suuri, ettei sitä voi erottaa normaalilla silmällä. Retina näytöissä resoluutio on todella suuri ja näyttöjä käytetään tietyissä Applen puhelimissa, tableteissa ja Applen MacBook tietokoneissa. Myös muissa tuotteissa pikselitiheys on suuri, mutta vain Apple käyttää Retina nimitystä, koska se on Apple kehittämä brändi. 
Keskusmuisti/RAM - On puhelimen, tabletin tai tietokoneen työmuisti. Muistilla latautuvat sovellukset, järjestelmä ja muut suoritteet. Tavallisesti muisti tyhjenee, kun laitteen sammuttaa. Jos samaan aikaan on paljon sovelluksia päällä, nämä kaikki käyttävät RAM muistia, eli työmuistia. Muistin määrä vaikuttaakin siihen, miten paljon ohjelmia voi olla päällä samaan aikaan ja miten nopeasti puhelin tai tabletti avaa sovellukset. 
Tallennustila/ROM - ROM muisti puolestaan on se muisti, joten tabletti, puhein tai tietokone tallentaa kuvat, videoit, sovellukset ja muut tiedostot. Tallennustila ei tyhjene, vaikka laitteen sammuttaa vaan muistista täytyy erikseen poistaa tiedostoja. Muisti vaikuttaa siis siihen, kuinka monta valokuvaa puhelimeen voi tallentaa ja montako tuntia videoita voit tallentaa puhelimen muistiin. 
HDD - Tulee sanoista Hard Drive Disk. HDD tarkoittaa tietokoneissa olevaa kovalevyä ja arkikielessä tunnetaan myös kiintolevynä. Kiintolevy, eli HDD toimii tietokoneen muistina ja sinne tallennetaan sovellukset, tiedostot ja muut ohjelmat. Vanhemmissa koneissa saattaa kuulua ”raksutus” ääntä, kun kone käynnistyy tai tallentaa jotain, tämä ääni johtuu HDD kiintolevyn liikkuvista osista.
SSD – On HDD:n seuraaja. SSD tulee sanoista Solid State Drive. SSD:n hyötyjä ovat nopeus ja se, ettei siinä ole mitään liikkuvia osia, joten SSD ei myöskään pidä mitään ääntä. SSD kiintolevyn ansioista tietokone avautuu nopeammin, koska käyttöjärjestelmä pystyy hakemaan kaikki tiedot SSD levyltä paljon nopeammin, verrattuna vanhaan HDD kiintolevyyn. Halpis.fi verkkokaupassa myytävistä tietokoneista suurimmassa osassa on nopea SSD kiintolevy, koska HDD on jo jäänyt nopeudessa jälkeen.
Bluetooth – Bluetooth on langaton yhteys, jonka avulla voi siirtää tiedostoja, kuten musiikkia ja valokuvia. Bluetooth on ikään kuin lyhyen kantaman radiotekniikka, jossa eri laitteet voivat liittyä ja poistua vapaasti Bluetooth verkosta. Bluetooth yhteyttä käytetäänkin usein langattomien kuulokkeiden kanssa.
WiFi – Eli langaton netti, mahdollistaa nettiselailun ilman johtoa. Lähes kaikissa laitteissa on WiFi, jonka avulla tietokoneet, puhelimet ja tabletit voi yhdistää langattomaan verkkoon. 
IPS – On näyttöpaneelin tyyppi, jota käytetään esimerkiksi tableteissa, puhelimissa ja tietokoneissa. IPS paneeleissa on yleensä parhaat värit ja katselukulmat, eli näyttö ei tummu/värit eivät muutu, vaikka näyttöä ei katsottaisikaan kohtisuoraa edestäpäin. 
OLED näyttö- Organic Light Emitting Diode näyttö. OLED näytön toiminta perustuu orgaaniseen aineeseen, joka tuottaa valoa, kun siihen johdetaan sähköä. Tekniikka mahdollistaa entistä ohuemmat näytöt, paremman värin ja mustan sävyt. OLED näytöt ovatkin normaaleja LCD ja LED näyttöjä huomattavasti kalliimpia. 
Megapikseli – Kuva muodostuu erialisista pikseleistä, pikseli on siis pienin elementti, josta kuva voi muodostua. Yksi megapikseli tarkoittaa miljoonaa pikseliä. Megapikseleiden määrä saadaankin kertomalla kuvan korkeus, sen leveydellä. Puhelimessa oleva 15 megapikselin kamera tallentaa siis 15 miljoonaa pikseliä. Pikselien määrä ei kuitenkaan kerro välttämättä mitään kuvan laadusta. Usein pienemmillä pikseleillä saadaan parempia kuvia, jos kameran kenno on parempi. Jotain puhelimia saatetaan markkinoiden virheellisesti ”suurilla pikseleillä” vaikka se ei takaa kuvanlaatua.
NFC – Muodostuu sanoista Near Field Communication. NFC yhteyden avulla voidaan muodostaa laitepareja, kuten bluetooth yhteyden kanssa. NFC yhteyttä ei kuitenkaan tarvitse erikseen asettaa päälle. NFC yhteyden avulla voi esimerkiksi maksaa ostoksia puhelimella, tai soittaa musiikkia langattomista kaiuttimista. NFC yhteyden etu Bluetooth yhteyteen on siinä, että se muodostaa parin nopeammin ja se kuluttaa paljon vähemmän virtaa.
AMOLED – Amoled tarkoittaa niin sanottua aktiivimatriisi näyttöä. Siinä näytön kerrosten määrä on pieni, koska sensorit ovat näytön sisällä. AMOLED on kallis valmistaa mutta se tarjoaa parempaa tarkkuutta muihin OLED näyttöihin verrattuna.
Gorilla Glass pinnoite – Lasi on Corningin valmistama kestävä kosketusnäyttöpuhelimen lasi. Gorilla Glass lasista on useita sukupolvia ja nykyisin uusin, on Gorilla Glass 5, joka mahdollistaa paremman kestävyyden. Tätä lasia käytetään laajasti älypuhelimissa, tietokoneissa ja tableteissa.  
GPU – GPU tulee sanoista Graphics Processing Unit, joka on grafiikan suorittamiseen tarkoitettu mikroprosessori. GPU saatetaan myös välillä sekoittaa näytönohjaimeen, joka puolestaan on tietokoneen komponentti/grafiikkasuoritin.
Prosessori – toiselta nimeltään myös suoritin, joka suorittaa puhelimen, tabletin tai tietokoneen konekieliset käskyt. Puhelimen nopeus riippuu yleensä paljon myös prosessorin nopeudesta ja siitä, kuinka nopeasti ja tehokkaasti se pystyy toistamaan kaikki käskyt. Puhelimissa on yleensä Quad Core, Octa Core tai Deca Core suorittimia. Quad Core suorittimessa on neljä ydintä, jolloin se pystyy suorittamaan tehtäviä huomattavasti nopeammin kuin yksi ytiminen suoritin. Octa Core suorittimessa on kahdeksan ydintä, ja Deca Core suorittimessa ytimiä on kymmenen. Prosessorin taajuus, eli toiselta nimeltään kello taajuus mitataan hertsisissä (MHz). Taajuus kertoo, kuinka monta käsky suoritin pystyy suorittamaan tietyssä ajassa. Mitä suurempi taajuus on, sitä enemmän käskyjä prosessori pystyy suorittamaan.
Intel Core i3, Core i5 ja Core i7 – Core i sarjan prosessorit ovat siruvalmistaja Intelin suorittimia. Core i sarjan prosessoreita käytetään laajasti eri tietokoneissa Windows puolella sekä Applen MacBook Air ja MacBook Pro malleissa. Prosessoreista on useita malleja useimmilta vuosilta, ja yleensä saman vuoden mallit voidaan asettaa paremmuusjärjestykseen niin, että Core i7 suoritin on tehokkain ja Core i3 vähiten tehokkain.

 Toivottavasti nämä auttavat puhelimen, tabletin tai tietokoneen valinnassa! Jos sinulla jäi jotain kysymyksiä tai haluat kysyä lisää, laita meille viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu@halpis.fi tai vieraile sivuillamme, osoitteessa www.halpis.fi!

Korkeiden hintojen kampittaja

Kommentit

Suosittuja tekstejä

Missä iPhonessa on paras hinta-laatusuhde?

Meille tulee usein kysymyksiä siitä, mitä Applen iPhone puhelinta suosittelemme ja missä on paras hinta-laatusuhde, joten päätimme tehdä siitä tämän pienen postauksen. Valintamme tähän on ehdottomasti Applen iPhone 7 malli ja ja käydäänkin tässä vähän perustaluja sille, miksi valitsemme tämän iPhone 7 mallin. Applen iPhone 7 julkaistiin siis vuonna 2016 ja siinä oli muutama isompi muutos aikaisempaan Applen iPhone 6S malliin. Ensimmäinen oli se, että kotipainike muuttui tyystin. iPhone 7 mallista alkaen painike ei ole enää fyysinen, vaan se toimii puhtaasti kosketusnäytön tapaan, eli se luo erillisen painalluksen tunteen värinämoottorilla, joka on sijoitettu näppäimen alle. Toinen muutos oli totta kai 3.5mm kuulokeliitännän puuttuminen ja IP67 luokitus , eli iPhone 7 kestää (tai ainakin Applen mukaan sen pitäisi kestää) paremmin vettä ja kosteutta, kuin edeltäjänsä. Parannuksena iPhone 6S malliin on luonnollisesti nopeampi suoritin ja parempi kamera, sillä iPhone 7 malli on

Android ja Applen puhelimien nollaus ja viankorjaus

Puhelimien ohjelmisto virheet ja viat Puhelimet ovat menneet kovaa vauhtia eteenpäin ja kun tekniikka kehittyy, myös sitä myöten erilaiset virheet ja ongelmat yleistyvät entisestään. Ennen vanhaan ei Nokia 3310 malliin ihan hirveästi vikoja tullut. Itse kyseistä Nokian legendaarista mallia käyttäneenä en ainakaan muista yhtään. Jos vikoja sattui tulemaan, niin siitähän selvisi aina ottamalla akun pois ja puhelin oli kuin uusi! Nykyisissä malleissa kun akkuakaan ei aina saa pois, voi ongelman kanssa painiminen olla haastavaa. Listaamme nyt tähän Android puhelimien ja Apple laitteiden yleisimpiä ohjelmisto ongelmien helppoja ratkaisuja.  Android älypuhelin Jos puhelin ei käynnisty, jumittuu alkuun, tai jotkin sovellukset eivät toimi, voi kyseessä olla ohjelmistovirhe ja puhelin tulisi nollata seuraavien ohjeiden mukaan: 1. Aseta puhelin lataukseen vähintään 30 minuutin ajaksi, jotta akussa on varmasti virtaa. 2. Jos puhelin on käynnissä, sammuta se. 3. Paina Android puhe

Apple ID tunnuksen poistaminen, kun puhelin ei ole enää hallussasi

Apple ID on monelle varmasti tuttu asia, mutta kaikki eivät tule ajatelleeksi sitä, kuinka Apple ID ei poistu puhelimesta pelkällä nollaamisella. Tämän takia onkin tärkeää, että jos myyt, vaihdat tai muuten vaan et enää käytä nykyistä iPhoneasi, siitä on poistettava Apple ID tunnus. Jos tunnusta ei poisteta se tarkoittaa sitä, että muut eivät voi puhelinta koskaan enää käyttää. Apple ID on siis niin tarkka, eikä se poistu, vaikka puhelimen nollaisia ja iOS käyttöjärjestelmän asentaisi uudelleen. Apple ID on ja pysyy, kunnes puhelimen edellinen omistaja sen omasta tahdostaan poistaa. Android malleissa Googlen tunnukset ovat siinä mielessä "helpommat" että ne poistuvat, kun puhelimen nollaa. Mutta kuten sanottua, Apple ID tunnus ei. Toisaalta tämä onkin hyvä, koska puhelimen varastaminen, tietojen väärinkäyttö ja muut rötökset Applen laitteilla ovat todella hankalia, ellei jopa mahdottomia. Käydäänkin tähän lyhyet ohjeet siitä, miten saat Apple ID tunnuksen poistettua ilman

Käytetty Applen Macbook Air tietokoneet halvalla netistä

Käytettyjä Applen MacBook tietkoneita edullisesti Halpis.fi verkkokaupasta - klikkaa ja tutustu heti!  Käytetty Applen MacBook tietokone on hyvä vaihtoehto uudelle. Moni varmasti haaveilee uudesta Applen MacBook tietokoneesta, mutta samalla tuskailee sen korkean hinnan kanssa. Uudet MacBook tietokoneet maksavat mallista riippuen jopa yli 3000€ ja halvimmasta mallistakin joutuu maksamaan melkein 1000€ .  Mistä sitten saa sen edullisen käytetyn MacBook Air tai MacBook Pro tietokoneen? - Halpis.fi ! Moni voikin miettiä, että mistä saa edullisen Applen MacBook Air 13 tietokoneen? Uusia ei taida saada halvalla mistään, mutta käytettyjä Applen MacBook tietokoneita kyllä löytyy! Oletko siis valmis joustamaan siinä, että hankkisit kenties vähän käytetyn tietokoneen, 12kk takuulla totta kai! Jos olet, niin lue tämä blogiteksti loppuun ja jos et ole, lue silti sillä saatat muuttaa mielesi! Miksi ostaa käytetty Apple MacBook läppäri? Tarkastellaan tarkemmin vaikka valikoimass

Parhaat sovellukset ja ohjelmat Android puhelimelle

Googlen sovelluskaupassa tai yleisemmin tunnetussa Google Play kaupassa on yli 3,5 miljoonaa erilaista sovellusta ja ohjelmaa, voikin olla vaikea valita mitä ohjelmia ja sovelluksia sieltä kannattaisi ladata ja mitkä ovat juuri ne parhaat. Listaammekin tähän mielestämme parhaimmat ja hyödyllisimmät Google Play kaupasta löytyvät sovellukset. Google osaakin vallan mainiosti suositella hyviä sovelluksia ja nämä suositukset kannattaakin ehdottomasti ottaa tosissaan! _____________________ 1) WhatsApp Messenger Tämä ei varmaan perusteluja tarvita, kaikki kenellä on jonkin sortin älypuhelin, kannattaa tämä omaan Android laitteeseen ehdottomasti ladata ja opetella käyttämään, paras pikaviestipalvelu markkinoilla! 2) Instagram , Facebook ja Snapchat Sosiaalisen median palvelut kannattaa ladata, jos näitä käyttää. Jos et kuitenkaan omaa esimerkiksi Instagram tunnuksia, niin sitä ei luonnollisestikaan kannata puhelimeen ladata. 3) Ilta-Sanomat ja Iltalehti Kenties yleis